Att Göra

Burj Khalifa

Burj Khalifa är värdens högsta skyskrapa. Den ligger i den nya stadsdelen Downtown Dubai. Detta mästerverk är hela 828 meter högt och detta är något som alla personer någon gång i sitt liv borde uppleva. Det kommer inte att byggas något liknande på tiotals år. Skyskrapan blev färdig år 2010 och man började bygga på den redan i september 2004. Inte nog med att det är världens hösta skyskrapa så är det även ett av de mest spektakulära underverk som människor har gjort i modern tid. Totalkostnaden för verket blev 1,5 miljarder dollar.

Byggnaden är en av de största turistattraktionerna i Dubai och den har på senare år blivit ett ansikte utåt för hela staden. Tack vare den enorma storleken så kan man använda byggnaden som lyxhotell, kontor och bostäder. Det finns även en utsiktsplats på våning 124 som är till för alla, och det är inte heller speciellt dyrt att besöka världens främsta byggnadsverk.

Ingången till Burj Khalifa ligger inne i Dubai Mall så det passar ypperligt att besöka båda två på samma dag.

At the Top Sky heter den absolut hösta våningen i Burj Khalifa, den ligger på våning 148 och där världens högsta punkt för att se ut över en stad. Den ligger 555 meter över marken och biljetterna dit är lite dyrare än om du bara vill se det vanliga utsiktsplatsen på våning 124.

Biljetter till Burj Khalifa

Priset på biljetter till Burj Khalifa varierar lite beroende på vilken dag och tid du väljer att besöka den. Det kostar mellan 220-300 kronor på förmiddagar och kvällar, och det är då det är som förmånligast. Mitt på dagen kan priset stiga till ca 700 kr, men det är absolut värt att besöka den för det priset. Om du vill besöka den absolut högsta toppen som en vanlig människa har tillgång till, alltså At the Top Sky så kostar biljetter dit ca 1200 kr.
Det billiga priset gör att det är stort tryck bland turister, så det är väldigt rekommenderat att du ser till att boka en plats redan på förhand online. Du hittar en länk längre ner i faktarutan.

Rekord

Burj Khalifa har slagit följande rekord:
– Det är världens högsta fristående byggnad på 828 meter. Förut var det CN Tower i Toronto som var 550 meter högt.
– Det är den byggnadsverk med flest våningar. 164 st.
– Totalt sett världens högsta byggnad. 828 meter.
– Man pumpade upp betong hela 700 meter, vilket blev världsrekor.

Fakta

Började byggas: 2004.
Blev klart: 2010.
Kostnad: 1,5 miljarder att bygga.
Våningar: 162 st.
Hissar: 57 st.
Bruksarea: 334 000 m2.
Hemsida: BurjKhalifa.ae

Dela gärna denna artikel med dina vänner 🙂